Tomatiorsoto

Tomatiorsoto

Poes tomateid valides teadsin, et tahan neist midagi mõnusat valmistada. Sügava maitsega, mis tungib üdini ja paneb aina juurde ja juurde tõstma. Ostsin nii püree kui ka värsked tomatid.  Teadsin ka seda, et tomati sõpradeks saavad sibul ja parmesan. Makaroni ma enam eriti ei söö, kuna ei tõmba väga nisu poole. Kui saaksin küüned aga kunagi proovitud tatraspagettide taha, oleksin üliõnnelik, sest sellist pähklist maitset naljalt juba iga päev ei kohta. Aga eile juhtus nii, et tomatid ühinesid odrakruupidega. Orsoto! Kogused on kohati meelevaldsed, sest endale süüa tehes ei jälgi ma alati, kui palju ja mida ma kuhugi panen. Kui aga hästi välja tuleb, võiks hiljem jagada.

Retsept:

  • odrakruupi (75 g inimese kohta umbes; mul oli vist 200 g kanti, kuna sain 3 portsu)
  • puljongit

Samm 1: Keeda odrakruupi umbes 25 minutit puljongis.

  • 1 suur sibul
  • 1 spl küüslauku (mul on see purustatuna purgis õlikihi all peidus)
  • võid

Samm 2: Prae hakitud sibulat ja küüslauku madalal kuumusel võis umbes 7 minutit.

  • 1 dl veini (mul oli valge, aga eks tomatitega läheb punane ka)

Samm 3: Keera sibula-küüslaugu segu kuumus üles, lajata vein pannile (kasutan sügavat vokkpanni risoto ja orsoto tegemiseks). Oota, kuni alkohol natuke aurustub. Kurna odrakruubid, kui sa seda juba varem teinud pole. Lisa odrakruubid pannile.

  • 5 dl puljongit

Samm 4: Puljong peaks sul juba varakult valmis olema. Tee see kuuma veega ja vajadusel hoia potis soojas, kuni orsotot teed. Ja siis tulebki see risoto-vaaritamisest tuttav osa, mil kallad natuke puljongit pannile, segad, ootad, kuni aurustub ja siis lisad järgmise sortsu. Selle koguse tarvitasin ära vist 4 valamisega. Kui odrakruubid pehmeks ei lähe, tee puljongit juurde. Samas, järgmine samm küpsetab neid ka veel.

  • 300 g tomatipüreed

Samm 5: Lisa tomatipüree ja sega hoolikalt. Lase vedelikul pisut aurustuda.

  • 2 suurt tomatit

Samm 6: Haki tomatid väiksemateks sektoriteks ja lisa pannile. Sega ja oota, orsoto tahkemaks muutuks, st. vedelik peab pisut aurustuma.

  • peotäis riivitud parmesani (minu lemmik on Eesti oma Valio Forte)
  • itaaliapärast maitseainesegu (basiilik, rosmariin, tüümian, pune jne.)
  • soola, kui magedaks jäi

Samm 7: Keera kuumus maha. Lisa maitseained ja parmesan. Sega hoolikalt. Kata pann kaanega ja oota paar minutit, et juust sulaks ja maitsed seguneks. Söö!

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s