Tatrarisoto tomati ja punase sibulaga

See retsept sündis mu peas siis, kui mõtisklesin lähenevast kokandusklubist (ülehomme) ja kõrvitsaorsotost. Mõtlesin, et odrakruubi riisi asemel kasutamine on geniaalne viis risotot täiendada ja eestlaslikumaks muuta. Idee tatrarisotost sündis kõrvuti veel paari mõnusa piparkoogiheietusega. Eks varsti hakkan uutmoodi piparkoogi tainast kokku segama. Seekord siis ilma nisujahuta ning rohkete seemnetega. Kuna suhkrusiirup on piparkoogitaignas üks põhikomponente, siis päris ilma suhkruta ei saa, aga asendan osa näiteks steviaga (looduslik magusaine), mida ma ka ammu juba proovida olen tahtnud. Ootan juba põnevusega! Aga nüüd tomatid, punane sibul ja tatar välja!

Tatrarisoto

Osised:

  • 1 suur punane sibul
  • 1 spl purustatud küüslauku või umbes 2 küünt (mul on külmikus selline tore purk, mis sisaldab üliga üle valatud küüslauku; ühel kenal päeval koorisin 10 küüslauku ära ja purustasin köögikombainis; võttis aega, aga nüüd on kogu aeg hea lihtne lusikaga purgist võtta)
  • 2 sellerivart
  • 100 g šampinjone
  • praadimiseks õli
  • 1.5 dl tatart
  • 1 dl kuiva valget veini (samas punane läheks selle risotoga ka hästi; oma valik)
  • 4 dl köögiviljapuljongit (kasutasin selle tegemiseks Prismast saadud Rainbow fondi)
  • purustatud tomateid
  • 2 sl Merevaiku või Kaval Antsu sulatatud juustu
  • peotäis riivitud parmesani (minu puhul Valio Forte)

 

1. Kõigepealt haki sibul väikseks (nii suured tükid, kui oled nõus sööma) ning prae madalal kuumusel koos küüslauguga õlis. Kuni sibul praeb, haki šampinjonid. Lisa pannile. Haki seller. Selleri võid soovi korral ka välja jätta. Minu puhul on see mingi Jamie Oliveri risotoretseptist sisse jäänud kiiks. Lisa pannile. Hauta mõned minutid.

2. Keera kuumust juurde. Kalla pannile tatratangud (kogu muu möks jääb ka sinna, vajad suurt panni!) ja sega kiirelt umbes pool minutit. Seejärel lajata pannile vein. Oota, kuni alkohol pisut aurustub.

3. Nüüd tuleb see osa, mida kogenud risotosõber juba teab. Hakka pannile vaikselt puljongit lisama, ikka jaokaupa. Enne uue koguse lisamist oota, kuni vana ära aurustub. Sega pidevalt. Kui kogu puljong on ära tarvitatud, lisa purustatud tomatid ja sega hoolikalt mõned minutid. Keera kuumust vähemaks.

4. Viimaks sega sisse sulatatud juust ja parmesan. Kata kaanega nagu Jamie Oliver ja lase mõned minutid seista. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Minu arvates on puljong piisavalt soolane ning minu purustatud tomatid olid tšilliga, nii et mina midagi ei lisanud. Aga maitse asi! Siis hakka ilma pikema jututa sööma. Otse pannilt, kui teisiti ei saa. Sõin koos veisepihviga Liivimaa Lihaveiselt.

Image

 

Advertisements

2 responses to “Tatrarisoto tomati ja punase sibulaga

  1. Psst, piparkooke saab edukalt teha suhkrupeedisiirupiga. Veidi parem tervisele kui suhkrusiirup 🙂

  2. Liis, see on muidugi superidee. Mõtlesingi, et mida ma selle siirupiga ette võtan. Ehk siis retk Mahemarketisse? Polegi seal veel käinud, aga pidavat suur olema, nii et arvatavasti sealt leiaks.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s